Predstave Gledališča Smejček so obogatene z animacijo, veselimi pesmicami in vrednotami, ki gradijo življenje! So tudi učno-stimulacijske in polne humorja. Obiskujemo vrtce, šole, knjižnice, kulturne ustanove, centre, podjetja, festivale, zabave za rojstni dan (oz. za kakšno drugo priložnost) ali pa katerikoli kraje, kjer se ljudje želijo smejati in zabavati.

Predstave Gledališča Smejček

V ponudbi imamo 30 predstav (24 avtorskih). Čas trajanja posamezne predstave: cca 35 minut; ker je predstava animacijskega značaja, je dolžina le-te odvisna tudi od sodelovanja otrok. Najbolj so primerne za otroke med 3. in 10. letom starosti.

V ponudbi imamo tudi glasbeno-plesno animacijo, kjer rajamo na zimzelene otroške pesmi ter na nekatere pesmi iz predstav Gledališča Smejček. Omenjena animacija lahko traja do ene ure in je ravno tako primerna za otroke do desetega leta starosti.

Izbirate lahko med naslednjimi predstavami:

Klikni na direktno povezavo do cenika!

RADI GREMO V ŠOLO

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

otroška predstava - prvič v šolo

Ana ima zelo rada šolo! Zdaj bo šla že v drugi razred in celo poletje je komaj čakala, da se šola prične. Tam bo znova srečala prijatelje, se učila novih stvari in z veseljem spoznavala svet okoli sebe. Na poti v šolo pa ji pot prekriža nekdo, ki bi moral iti prvič v šolo, pa se je namesto tega raje odločil, da bo prvi šolski dan nagajal vsem mimoidočim.

KAJ BOM KO BOM VELIK

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Kaj bom ko bom velik

Alja v šoli dobi domačo nalogo: napisati mora spis o tem, kaj bo, ko bo odrasla. Ali bi bila balerina, ali zdravnica, ali mogoče kuharica… Zgodi pa se nekaj nenavadnega: nenadoma njena robotka Naia, ki jo je naredila za šolski sejem, oživi in ji pomaga napisati domačo nalogo. Morda pa bo ugotovila, da je ta naloga bolj zabavna kot se je zdela na prvi pogled.

ČAROBNI ZOBKI

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Čarobni zobki

Tomaž čaka v zobozdravstveni čakalnici in zelo ga je strah. Zobki ga bolijo, hkrati se vedno, ko zobozdravnica pokliče njegovo ime, skrije. Ko mu zobozdravnica pusti na sedežu pravljico, pa jo skupaj z otroci prebere. Ugotovi, da se v njegovih zobkih skriva črviček, ki mu je ime Bakterija in da ga v resnici prav on nagovarja k temu, da je poreden in da si ne umiva zob. Tomaž se odloči, da bo tej krivici napravil konec…

PRAVLJICA O ZLATEM LONČKU

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Pravljica o zlatem lončku

Nekoč je obstajal čudežni zlati lonček, ki je bil vsakič, ko si ga prijel v roke in si nekaj iskreno in iz vsega srca zaželel, poln presenečenj… Nekega dne Kaja in njen bratec Rok na izletu najdeta izgubljeni zemljevid do omenjenega zaklada. Takrat pa se za njiju prava dogodivščina šele začne. Kmalu prispeta do skrivnostnega smetišča… Ob iskanju čudežnega zlatega lončka doživimo mnogo zanimivih pripetljajev in spoznamo skrivnost razvrščanja odpadkov ter pravo moč zlatega lončka.

DOBRI GUSARČEK

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Dobri gusarček

Poletje je ravno pravšnji čas za odhod na morje. Tako kot vse njene prijateljice, si tudi Jasmina zelo želi obiskati morsko obalo. Vendar mamica ni preveč navdušena nad to idejo, saj Jasmina zadnje dni ni bila preveč pridna. Zato se odloči, da si bo plažo naredila kar doma v svoji sobi. Medtem, ko išče igrače in ostale morske pripomočke, ki jih po navadi vzame s seboj na morje, najde mamino staro skrinjo. V njej pa zagleda knjigo – pravljico z naslovom Dobri gusarček. Pravljica govori o dobrosrčnem gusarčku, ki ni imel rad morja. Vendar je imel očeta, ki je bil kapitan gusarske ladje ter strah in trepet vseh morij sveta. Nekega dne je oče rekel gusarčku, da ga bo moral gusarček zamenjati…

GOVOREČI ZVONČEK

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Govoreči zvonček

Simona se zelo rada igra v naravi, učenja pa ne mara preveč. Raje lovi gozdne živali in se z njimi igra. Ko želi mamici utrgati zvonček, ga najprej zalije, pognoji ter se z njim pogovarja – slišala je namreč, da rastline lepše rastejo, če se z njimi pogovarjaš. V nekem trenutku pa ji zvonček nenadoma odgovori…

OVČKA, KI JE PRIŠLA NA VEČERJO

(PO SLIKANICI STEVA SMALLMANA IN JOELLE DREIDEMY)

otroske gledaliske prireditve predstave - Ovčka ki je prišla na večerjo

Mala ovčka je več kot prepričana, da bo našla dom, pa čeprav še ne ve, kako. Nekje v gozdu živi lačen volk, ki je vsak večer prisiljen jesti zelenjavno juho in še kako bi se mu prilegla jagnječja obara! In glej, čudo: na njegova vrata potrka ovčka! Vendar ta ovčka ni navadna ovčka: z ljubeznijo volku pokaže, da ne želi biti njegova večerja, pač pa njegova prijateljica…

ČAROBNI SNEŽAK

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Čarobni snežak

Anja prihaja iz šole. Ker ima rada superjunake, se je v šoli vpisala na krožek gimnastike, kjer se igrajo s plapolajočimi trakovi… Vendar ji ne gre, pa še sošolec Anže se norčuje iz nje! Skoraj je že doma, ko pred hišo zagleda kup snega in se odloči, da bo izdelala snežaka. Zgodba pa postane še bolj zanimiva, ko le-ta oživi…

PRAVLJICA O LETEČEM KOVČKU

(PO PRAVLJICI H.C.ANDERSENA)
otroske gledaliske prireditve predstave - Pravljica o letečem kovčku

Anabela je deklica, ki najraje na svetu pleše! Ampak namesto vpisa v kakšen pomemben plesni klub je od staršev za rojstni dan dobila – star, zaprašen kovček! Ko ga odpre, najde notri pravljično knjigo… Ob ogledu predstave se na zabaven način naučimo nekaj osnov baleta, dvornega plesa in orientalskega plesa.

PRAVLJICA O BOŽIČKOVI DEŽELI

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Pravljica o božičkovi deželi

Lea je deklica, ki počasi začenja dvomiti, da Božiček obstaja. Ko na božično noč ne more spati, naleti na presenečenje: v dnevni sobi sreča čisto pravega Božičkovega škrata! Ta jo v zameno, da ga ne bo izdala odraslim, popelje v čudežno Božičkovo deželo, kjer ugotovimo, da je najbolj pomembno, da smo vedno veseli – ne glede na to, kako izgledajo stvari na prvi pogled! Naučimo se tudi zapeti pesmico Božičkovih palčkov, zaplesati palčkov ples, naučimo se čarati in Leo naučimo celo žonglirati! Ko na koncu uresničimo željo celo čisto pravemu Božičku, ni več nikakršnega dvoma, da le-ta zares obstaja…

V MIKLAVŽEVEM PLAŠČU

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - V Miklavževem plašču

Po velikem naporu in trudu, se parklju Parkiju le uspe izmuzniti preko nebeških straž in prispe v raj. Zelo ga zanima, kaj imajo v raju, česar v peklu ni. Medtem, ko raziskuje nebeške prostore, najde slavni Miklavžev plašč. Nemudoma se odene vanj in angelcem začne dajati povelja. Ker vsi mislijo, da z njimi govori Miklavž, ga ubogajo in na Zemlji je vse več težav… Edino angelček Angi sumi, da se Miklavž vede nekoliko čudno… Ko je Parki končno razkrinkan, mu angelček znova da priložnost, da spozna, zakaj so nebesa zares nekaj posebnega.

TOPLI NASMEH DEDKA MRAZA

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Topli nasmeh dedka mraza

Zinka se odloči, da letos ne bo pisala Dedku Mrazu, saj že lansko leto ni uresničil njene velike želje – želela si je računalnik, s katerim bi se lahko igrala. In ker ne ve, kam se takšno pismo sploh pošlje, postaja prepričana, da so tisto, kar naj bi prinesel »Dedek Mraz«, v resnici kupili njeni starši… Preden pa se odpravi spat, jo premoti šum: pred njo se prikaže stara gospa, ki je prej ni bilo tam! Pove ji, da ji je ime Babica Zima in da je letos prav od Zinke odvisno, ali bo Dedek Mraz obdaril otroke, ali ne…

LE SOSED BO MEJAK

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Le sosed bo mejak

Tonček in Tonka sta zelo dobra prijatelja iz vrtca. Nekoč jima Tonkina mami podari besedilo himne Zdravljice: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat’ dan…«, ki ga ne razumeta. Govorila naj bi o miru in o sreči, pa vendar so besede veliko prezapletene, da bi jih lahko razumela. Tonček se mora kmalu zatem odseliti. Ko se čez nekaj let vrne, se obnaša čisto drugače, kot prej. Tonki kar naprej nagaja, se do nje grdo obnaša in tudi ona mu kdaj vrne s kakšno potegavščino. Dokler znova ne najdeta besedila himne… Bosta sedaj končno ugotovila, o čem ta znana pesem govori?

PUST GRE NA DOPUST

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Pust gre na dopust

Pust je ugotovil, da ljudje premalo spoštujejo njegovo delo. On je tisti, ki vsako leto navdihuje stare in nove maske. On daje kurentom moč, da zvonijo s težkimi zvonci. Zaradi njega laufarji zmorejo tako vztrajno teči. In kar je najpomembnejše, on odganja mrzlo zimo, da se lahko razcveti pomlad. Zato se je letos odločil: odšel bo na dopust! Ga bomo lahko prepričali, da kljub vsemu ostane in prežene zimo?

MATEMATIKA, RAČUNANJE IN OSTALE ŠTETOVE PRIGODE

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Matematika, računanje in ostale Štetove prigode

Kmet Štet je imel veliko srečo: rad je imel svoje rastline, imel je veliko posestvo in bogat pridelek. Hkrati pa je imel tudi eno veliko težavo … Ni znal šteti. In prav slučajno mu je bilo ime Štet Neznam. Sosedov sin Robi se je tako neprestano norčeval iz njega in mu kradel jabolka. In Štet tega niti ni mogel dokazati! Nekoč se je Štet obupano obrnil na svojo jablano in jo vprašal za nasvet … Ali je rodovitna jablanica kljub vsemu poznala odgovor na Štetove težave ..?

FREDI, VELIKONOČNI PIŠČANČEK Z MODRO LUPINICO

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Fredi, velikonočni zajček z modro lupinico

Nekoč je živel piščanček Fredi, ki je na nogi imel prilepljeno modro lupinico, odkar je pomnil. Vsi ostali piščančki so se norčevali iz njega, njemu pa ni bilo jasno, čemu ima na nogi lupinico, ki niti ni enake barve kot jajce! Po natančnem raziskovanju je ugotovil, da je edini, ki barva jajca, Velikonočni zajček. Morda je pa prav on bil tisti, ki je pobarval lupinico na njegovi nogi?

ŠPORTNA PRAVLJICA

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Športna pravljica

Vid in Valerija sta prijatelja, ki ju zanimata različna športa. Vid je dober v nogometu, Valerija pa v tenisu. Pa vendar – Vid vedno bolj misli, da je boljši od vseh ostalih, dokler se naposled na treningu ne poškoduje in je primoran igro nekaj časa samo opazovati. Valerija pa si pred tekmo zapoje svojo veselo športno pesmico in na teniškem turnirju zmaga. Ali jo bo Vid končno pripravljen poslušati ..? Naučili se bomo tudi, kaj pomeni športno vedenje, zakaj je gibanje tako pomembno ter kako nam lahko pri športu pomaga vesela športna pesmica.

MOČERAD BIBI V KRALJESTVU VODE IN ZEMLJE

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Močerad Bibi v kraljestvu vode in zemlje

Bibi in Bobo sta močerada. Najboljša prijatelja. Pa vendar sta si povsem različna. Bobo se rad igra v naravi in rad pije svežo vodo, celo pesmico o njej pozna. Bibi pa je prvi močerad, ki se zna pogovarjati z ljudmi, zato ga vsi močeradi zelo spoštujejo. Seveda tudi živi tako kot ljudje: pije sladke pijače, namesto deževnikov pa jé hamburgerje. Nekega dne pa Bibi zboli. Ga bo bolezen naučila, kakšen način življenja je pravi?

OSTRŽEK

(CARLO COLLODI)

Ko stari izdelovalec lutk Pepe napravi eno svojih največjih mojstrovin, Ostržka, ga tako vzljubi, da se odloči, da ga nikoli ne bo prodal. Zgodi pa se še več: ko se zvezda utrne, z neba prileti dobra vila in mu izpolni željo: Ostržka spremeni v fanta. Vendar pa mora Ostržek prestati cel kup preizkusov, preden bo lahko za vedno postal pravi fant …

ŽABJI KRALJ

(BRATA GRIMM)
otroske gledaliske prireditve predstave - Žabji Kralj

Najmlajša kraljeva hči ima vse, kar bi si lahko zaželela … No, dokler ji ne pade njena najljubša zlata žoga v vodnjak. V zameno, da ji žogo prinese, obljubi prijateljstvo neznanemu žabcu. Vendar takoj, ko ji žabec željeno žogo izroči, princeska pozabi na svojo obljubo. Žabec pa se ne namerava vdati kar tako …

INDIJANCI V DEŽELI MIRU

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Mali indijanček Vihravi Ogenj se rad potepa po svojem Glasnem gozdu in rad se igra. Nekega dne pa sreča bitje, ki mu je sicer podobno; ima dve roki in nogi. Vendar pa je oblečeno čisto drugače, njegova polt je svetlejša in nerazumljivo govori. Novemu prijatelju je ime Kevin in Vihravi Ogenj kasneje ugotovi, da je prav od njunega prijateljstva odvisno, kakšna bo usoda Glasnega gozda …

MOJ PRIJATELJ, DOBRI MOŽ

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

otroske gledaliske prireditve predstave - Moj prijatelj sveti Miklavž

Praznični decemberski večer je in Gretka in Gašper čakata na dobrega moža. Prav vsako leto pride in Gretka se ga že zelo veseli. Vse leto je bila pridna. Gašper sprva Gretki nagaja. Kmalu zatem izvemo razlog njegovega početja. Strah ga je  namreč srečanja z dobrim možem. Sprva ga Gretka komajda prepriča, da Gašper čaka z njo, kmalu pa se s pomočjo prijateljev, zabavne igrice ter pesmice o zaupanju, dobroti in prijateljstvu Gašper nauči, zakaj je prihod dobrega moža lahko tako čaroben …

GNILKO IN ZDRAVKO V ISKANJU DIAMANTNE ZOBNE BELINE

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)
otroske gledaliske prireditve predstave - Gnilko in Zdravko v iskanju diamantne zobne beline

Gnilko in Zdravko sta zobka, prijatelja in soseda. Vendar pa se jima vsako jutro in večer dogaja enako: usta se odprejo in vstopi zobna ščetka. Zdravka ščetka še doseže, Gnilka pa več ne. Zato se po Gnilku začno nabirati črvički… Zdravko se domisli in skupaj naredita pesem o skrbni ščetki, ki jo zapojeta fantku Gašperju, njunemu lastniku … ju bo slišal …?

PALČICA

(PO PRAVLJICI H.C.ANDERSENA)

Mama Alojzija že nekaj let pogreša svojo hčer Palčico. Bila ni večja kakor palec, rodila pa jo je čarobna roža, ki jo je bila dobila Alojzija pri skrivnostni čarovnici. Nekega dne pa je Palčico, njeno ljubko deklico, ugrabila ostudna krastača. Od tedaj je Alojzija neprestano v skrbeh … vse dokler po pošti ne dobi skrivnostne knjige. Ko jo bere, v njej prepozna svojo hčer – Palčico. Bomo sedaj lahko končno spoznali, kaj se ji je pravzaprav zgodilo?

PRAZNIČNA DETEKTIVKA

(GLEDALIŠČE SMEJČEK: MATIC ŽUST ŠPRAH, JANJA SREČKAR, JAN SEBASTIAN SREČKAR)
SONY DSC

Deklica Ajda z veseljem pričakuje darila pod okrašeno jelko, saj je vse leto bila več kot pridna! Ko pa pogleda pod smrečico, ugotovi, da je nekdo ukradel prav vsa darila! Ajda pokliče prijatelja Žana, s katerim sta ustanovila čisto pravo detektivsko agencijo in iskanje prazničnih daril se lahko prične! Bosta našla nepridiprava, ki je vzel darila? Pa so sama darila res tista, ki so najbolj pomembna?

SNEŽNA KRALJICA

(PO PRAVLJICI H.C.ANDERSENA)

Gerda in Kaj sta soseda in najboljša prijatelja. Skupaj se rada učita in igrata. Nekega dne pa Kaju v oko ter srce pade drobec skrivnostnega zrcala in naenkrat se mu nobena igra ne zdi več zanimiva. Ko ga med sankanjem odpelje snežna kraljica, pa se Gerda odloči, da ga bo poiskala. Ji bo s pomočjo gledalcev uspelo, da najde in pozdravi svojega prijatelja? Predstava je prisrčna priredba pravljice H.C. Andersena; očarljiva zgodba o prijateljstvu, ki je ravno pravšnja za letošnje praznike.

VRVEŽ V MOJIH USTIH

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Superjunakinja Čista je hitra in zanesljiva zobna ščetka, ki odstranjuje umazanijo, še preden bi iz nje nastal karies. Črvek Bobi pa je majhna, a vztrajna bakterija, ki ravno takšno umazanijo išče! Že leta si prizadevata, da bi zavladala ustom, pa vendar jima nikoli v celoti ne uspe … dokler se nekega dne ne srečata! Bo Čista končno uspela prepričati Bobija, da je čas, da se preseli drugam?

Predstava, ki je polna zabavnih zapletov in poučnih začimb o zobni higieni, hkrati krepi zdrava prepričanja o umivanju zob: redno nitkanje, izbira zobne paste s fluorom, negovanje zobne ščetke, redna nega zob, …

ČARODEJKA BINKA IN NJENA VELIKA ČARODEJSKA PREDSTAVA

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Binka je deklica, ki si želi postati čarodejka. A kot se včasih pri otrocih zgodi, ji hitro zmanjka volje tako za domače naloge, kot tudi za vajo čarodejskih vragolij. Ker je slabe volje, se odloči, da bo raje nagajala sosedi Betki. Morda jo pa ona lahko nauči, da si zares srečen, če se za tisto, kar si želiš, tudi sam potrudiš.

Predstava, ki je polna zabave in seveda tudi čarovnij, hkrati krepi naslednje vrednote: vztrajanje, sodelovanje, pomoč sočloveku, odpuščanje, vera vase in v svoje sposobnosti.

ZOOM, BUM IN PRAZNIČNI ŠUM (posnetek predstave)

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Adela čaka na klic dobrega moža in se igra v sobi s svojo najljubšo igračo, ki ji jo je lani prinesel dobri mož. Nenadoma se pojavi nagajivi sosed Andraž ter ji vzame igračo. Pove ji, da je letos v pismu za dobrega moža napisal, da Adela sploh ne mara dobrega moža in podarjene igrače, zato se bo on sam igral z njo. Ker je Adela letos dobremu možu že napisala pismo, se boji, da bo le-ta verjel napisanim Andraževim besedam in ji letos ne bo uresničil želje. Nenadoma se oglasi nenavadno praznično cingljanje. Zapiha močan veter in kar naenkrat Adela Ugotovi, da ne ve, kje je. Tudi Andraža ni nikjer več. Po začetni zmedenosti in nelagodju opazi dve skrivnostni čarobni bitji, ki se ji predstavita s svojima imenoma Zoom in Bum. Že v naslednjem trenutku se spomni, da jo danes obišče dobri mož. Zato se odloči, da bo naredila vse, da pride pravočasno domov in preveri, če dobri mož ve pravo plat zgodbe. A Zoom in Bum imata zanjo drugačne načrte …

Zgodba izpostavlja vrednote: samozavest, prijateljstvo in sodelovanje, poštenost ter vera v čarobnost življenja.

Posnetku smo dodali tudi posebne efekte, ki jih drugače v živo ne bi mogli izvesti. S pomočjo filmske tehnike pa je bilo to mogoče. S tem smo naredili posnetek še malce bolj privlačen za naše mlade gledalce.

FRANCETOVA ZGODBA (posnetek predstave) - NOVO!

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Odkar je Prešernova Zdravljica rešila njuno prijateljstvo, sta Tonček in Tonka postala prava raziskovalca Franceta Prešerna. Seveda sta še vedno najboljša prijatelja. Tončkov oče je izumitelj, ki je v Ameriki izumil časovni stroj. Odkar se je vrnil domov, ni Tonki še ničesar podaril. Zdaj si Toček zaželi, da bi ji lahko končno dal pravo darilo. Tonkin najljubši pesnik je France Prešeren, Tonček pa ima še vedno očetov časovni stroj. Bosta lahko na lastne oči spoznala in doživela pravo Francetovo zgodbo?

Zgodba izpostavlja vrednote: poštenost, samozavest, prijateljstvo in sočutje.

Čeprav gre za nadaljevanje zgodbe o Tonki in Tončku iz predstave Le sosed bo mejak, poznavanje vsebine le-te ni nujno za ogled predstave Francetova zgodba.

Posnetku smo dodali tudi posebne efekte, ki jih drugače v živo ne bi mogli izvesti. S pomočjo filmske tehnike pa je bilo to mogoče. S tem smo naredili posnetek še malce bolj privlačen za naše mlade gledalce.

GLASBENO-PLESNA ANIMACIJA

(GLEDALIŠČE SMEJČEK)

Namesto predstave si lahko izberete tudi našo glasbeno-plesno animacijo! Rajali bomo na zimzelene otroške pesmi ter na nekatere pesmi iz dvojnega CD-ja Gledališča Smejček. Pesmi so obogatene z zabavnimi igrami za otroke ter krepijo pozitivne življenjske vrednote.

Share